ahornstamme

Stil spørgsmål og giv svar eller del dine erfaringer med andre.
Besvar
skål!
Indlæg: 4
Tilmeldt: 12. apr 2019, 16:57

ahornstamme

Indlæg af skål! » 10. maj 2019, 14:31

Davs, jeg har en 180 cm lang ahornstamme med diameter på ca. 10 cm, og er i tvivl om hvilken type bue jeg skal lave ud af den. Jeg har tænkt på en engelsk langbue men kan ikke finde nogle vejledninger til hvordan den er lavet, eller dimensionerne, om den er lavet af barksiden af træet eller hvad den er.
Jeg har også et andet problem, med hensyn til tørringen, og flækningen af stammen. Jeg har afbarket den helt, og sat den til at tørre i et værksted, men jeg har ikke givet den noget lim eller noget i enderne, da jeg ikke vidste om det var nødvendigt, men burde jeg gøre det eller hvad? og stammen skal den flækkes med det samme eller først når jeg skal arbejde på den?
Alle svar er værdsat.

Brugeravatar
JonJagd
Indlæg: 842
Tilmeldt: 15. nov 2001, 01:00
Kontakt:

Re: ahornstamme

Indlæg af JonJagd » 13. maj 2019, 09:09

Du kan godt flække den. Så tørrer den hurtigere. Og det er også en god ide at give den noget snedkerlim eller maling i enderne. Ahorn er så vidt jeg husker ikke såå slemt til at flække, så det går muligvis uden maling. Jeg har selv lagt et par elmestammer til tørring i vinters uden maling i enderne, da de har lidt ekstra længde i forhold til den færdige bue og fordi elm ikke er så slemt til at flække.
Taks vil jeg altid forsegle i enderne under tørring.

Ahorn er en fin kandidat til en stenalderbue, bedre end birk og næsten lige så godt som elm. Efter min egen beskedne erfaring er det ret holdbart.
Knæk og Bræk!

Jon Jagd

skål!
Indlæg: 4
Tilmeldt: 12. apr 2019, 16:57

Re: ahornstamme

Indlæg af skål! » 13. maj 2019, 15:19

Hej Jon,

Glæder mig at høre at stammen godt kan bruges, men har bestemt mig for at lave en engelsk langbue ud af den og ville høre om du kendte dimensionerne på sådan en, og hvordan den er lavet?

Brugeravatar
JonJagd
Indlæg: 842
Tilmeldt: 15. nov 2001, 01:00
Kontakt:

Re: ahornstamme

Indlæg af JonJagd » 15. maj 2019, 09:10

Den typiske engelske langbue er 3 cm bred ved håndtaget og bliver gradvist smallere ud mod enderne, hvor den slutter med ca. 15 mm. Længden er ca. 180 cm. ved en træklængde på ca. 28 tommer (72 cm). Hvis træklængden er længere eller kortere kan buen også gøres et par tommer længere eller kortere. Tykkelsen afgøres af hvor kraftig, man synes den skal være.

Hvis du ikke laver den så kraftig, så kan det nok godt blive en udmærket bue, men generelt egner ahorn og de andre hvide træsorter som elm, eg og ask sig dårligt til engelske langbuer, mens de giver fremragende stenderalderbuer (fladbuer).
Knæk og Bræk!

Jon Jagd

Besvar