Side 1 af 1

Oliering og knirkelyd på bue

: 8. aug 2019, 15:53
af skål!
Hej, min taksbue har en slags lak/olie der giver den en glat og skinnende overflade har mistet sin ''glans'' der hvor håndtaget er og der hvor pilen passerer, jeg ved godt det er fordi at hånden slider på området osv. men betyder det så at den skal puttes ny olie på hver gang det bliver slidt eller burde man gøre det på hele buen en gang imellem? eller bare lade det være? Jeg er ret sikker på der er blevet brugt danish oil eller noget lignende.

Udover det har min bue en knirke lyd nå strengen bliver trækket tilbage, men jeg håber/tror at det er selve strengen der laver lyden når den gnider sig op af nockerne. Kunne der være nogen grund til lyden eller er det ikke noget?

billede kommer

Mvh skål!

Re: Oliering og knirkelyd på bue

: 9. aug 2019, 13:24
af JonJagd
Hvor har du buen fra og hvem har lavet den? Og er håndtaget beklædt med læder?
Træ bliver sjældent ved med at knirke uden at det knækker, så det er nok strengen der kommer med lyden. Det kan være en god ide at se efter slidspor på strengen.

Re: Oliering og knirkelyd på bue

: 9. aug 2019, 19:20
af skål!
Købte buen på et vikingemarked i Århus af en polak der sagde han havde 20 års erfaring. Han havde lignende taksbuer, også af italiensk taks, op til 70 pund, og nogle fladbuer af ask på 37 pund. Håndtaget er ikke beklædt med læder, men der er et par skrammer jeg mistænker for at være svageheder i buen, men der er en god chance for at det ikke er noget

Prøver også at kigge efter slidspor på strengen men syntes ikke jeg kan finde nogen udover der hvor den rammer min armbeskytter.

Det er muligvis en ældre bue men jeg tænkte desværre ikke over at spørge ham om detaljer osv.

Re: Oliering og knirkelyd på bue

: 9. aug 2019, 19:26
af skål!
Her har du et par billeder af buen.

Re: Oliering og knirkelyd på bue

: 9. aug 2019, 19:55
af skål!
Billede af nederste nock og skrammer

Re: Oliering og knirkelyd på bue

: 22. aug 2019, 09:00
af JonJagd
Det ligner en fin bue. Umiddelbart kan jeg ikke forestille mig andet end strengens kontakt med hornnockerne som mulig kilde til lyden.

Re: Oliering og knirkelyd på bue

: 24. aug 2019, 09:10
af skål!
Nu knirker den kun engang imellem, men hvis jeg får 'varmet' buen op, ved at trække strengen lidt frem og tilbage inden jeg skyder med den, så knirker den ikke. Den sorte hornnock's hak til strengen var ikke dyb nok da jeg købte den, så strengen hoppede af når man skød. Jeg lavede derfor hakket dybere med en lille fil og tilpassede den indtil den ikke hoppede ud længere, og kom så linolie på det bagefter.
Ved ikke om det har nogen betydning men er vel godt og vide.

mht. til, om jeg burde oliere den engang imellem, hvad er så din mening om det?

Re: Oliering og knirkelyd på bue

: 28. aug 2019, 16:36
af JonJagd
Den tager bestemt ikke skade af at få opfrisket olieringen med mellemrum (hvis ikke den er lakeret, så er olie ikke nødvendigt). Linolie eller Danish Oil er gode olier.