Har i været til jagttegnsprøve ?

Fortæl historier, stil spørgsmål, giv tips og gode råd eller læg op til debat.
JacobSandberg
Indlæg: 86
Tilmeldt: 7. sep 2003, 23:40
Geografisk sted: Lolland
Kontakt:

Har i været til jagttegnsprøve ?

Indlæg af JacobSandberg » 15. maj 2004, 12:03

Har ikke indtryk af at der bliver holdt så meget øje med buejagtforummet så jeg tillader mig at skrive på dette forum.
Jeg ved at der er/var en 3-4 stykker af dem som gæster forummet her, der havde planer om at tage buejagttegnsprøven i år. Bla. vores gavmilde vært Jon Jagd.
Well, hvordan er det gået ? er der noget med at prøverne er flyttet til efteråret eller er det kun nogle af dem ?
Første mand der består prøven med en ren træbue og træpile med jagtspidser, vil jeg gerne have lov til at invitere på al den gratis jagt vedkommende kan ønske sig ! :D
Hvordan går det for dig Jon ? er der ild i Borderbuen ?

Og kan vi så få lidt mere gang i den på denne super gode site !? der må da være nogle af alle de "langbuenørder" :D omkring Vejen langbuelaug mfl. der har noget interresant at bidrage med til disse sider ?

Jacob

Brugeravatar
JonJagd
Indlæg: 882
Tilmeldt: 15. nov 2001, 01:00
Kontakt:

Indlæg af JonJagd » 17. maj 2004, 08:40

Hej Jacob

Tak for dit indlæg. Jeg tror at der vil blive læst lige så flittigt i buejagt-forummet som i buemagerforummet hvis blot vi får lavet et par indlæg, så jeg tillod mig at flytte dit indlæg hertil. Så kan vi måske få lidt mere gang i det her.

Jeg har ganske rigtig røbet her på forummet at det var min plan at gå op til prøven her til foråret, og derfor må jeg selvfølgelig også gå den tunge vej og fortælle hvordan det gik. Jeg var afsted sammen med Jacob, en klubkammerat fra KBL, som allerede har tegnet med langbue, men som denne dag ville have det med recurve. Vi var selvfølgelig begge godt nervøse, og første runde gik det også rent ad helvede til for os begge. To klare missere på råbukken og ræven, som ifølge compundskytterne stod urimelig langt ude. Både Jacob og jeg var dog enige om at det var den sædvanlige afstand. Men det hjalp os altså ikke.

Nå, men vi måtte jo op til Stenlilles købmand/posthus og lægge 200.- og kunne bare trøste os med at det var sidste gang vi var der i dag. Man har jo kun to forsøg. Anden gang gik en del bedre for mig. Jeg havde fået mere ro på og ramte da også råbukken lige hvor den skulle rammes. Ræven manglede et par cm. i højden så jeg måtet altså ikke lave flere missere. Den næste var haren som er den sidste af dem jeg synes ar svære. Faktisk er ræven, råbukken og haren de sværeste efter min mening, og derfor naturligt nok dem jeg var tvunget til at starte med. Sådan er det jo så viseligt indrettet. Men fik jeg haren mente jeg altså at kunne se tegnet indenfor rækkevidde. Så jeg gjorde mig umage, lavede et et godt skud som ville have resulteret i et indianerhyl fra mig hvis det havde været på jagt. Her til prøven kunne jeg dog blot tørt konstatere at den sad 5 mm til højre for ringen :x For Jacob var andet forsøg en gentagelse af det første. Efter prøven gik han ned og bestod med 5 klokkerene hits 8) Når bare ikke der er en prøvesagkyndig.

Så jeg fik altså ikke tegnet her inden bukkejagten, men gik derfra med en større tro på, at det rent faktisk kan lykkes. Jeg synes det var tæt på fordi jeg var tæt på at komme forbi de sværeste :) men omvendt kan man også se hvor lidt der skal til for at det kikser :? Men jeg har kun været oppe 2 gange i den her omgang og blandt mine klubkammerater er gennemsnittet omkring 7-8 gange før den er der med langbue. Man skal altså bare lægge en 1400.- til Skov og Naturstyrelsen :evil: Godt jeg ikke er studerende længere :!: Tilbage i 2000 ville det have ruineret mig.

Tak for guleroden Jacob. Den invitation vil være umulig at takke nej til, så jeg er efter den til efteråret igen.
Knæk og Bræk!

Jon Jagd

Olaf
Indlæg: 91
Tilmeldt: 22. jan 2002, 01:00
Geografisk sted: Tommerup

Indlæg af Olaf » 18. maj 2004, 14:40

Med det tilbud om gratis jagt må jeg hellere komme i gang med at øve mig!!!

Jeg har lige købt nogen wensel woodman spidser, er der nogen gode råd til monteringen af dem.

Olaf

JacobSandberg
Indlæg: 86
Tilmeldt: 7. sep 2003, 23:40
Geografisk sted: Lolland
Kontakt:

Indlæg af JacobSandberg » 18. maj 2004, 20:13

Ja begynd I bare at øve, Tilbuddet er skam dybt alvorligt ment !

Hvilken bue havde du med til prøven Jon ?
Hvad skyder du med Olaf ?

Jeg skyder lige nu, kun med de pile jeg skal bruge i USA på elk her til september. De er lavet meget tunge ( 620 grains= ca 41 gram) og hastigheden på dem er kun 166 fps og selv om de er omkring 15 fps langsommere end de pile jeg plejer at bruge er jeg ligeså præcis med dem, som med de andre, indenfor 25-30 meter. Min pointe er, at det med at den lavere pile hastighed med en ren træbue eller Hill type langbue skulle gøre det så meget sværere end med en hurtigere bue ikke holder vand ( i hvertfald ikke inden for 25 meter ) Tænk bare på Mr Hill !! :D

Ja.. Jon, haren var også den sværeste for mig. Den er pokkers svær at " pick a spot" på !
Når først man er kommet til det punkt hvor man kan bestå prøven hjemme i haven, ER det det psykiske der afgør om man består den rigtige prøve eller ej. Den største kunst er at skyde godt når man SKAL ! :? :lol:
Tillykke med at du er færdig med din uddannelse, Jon. Har du fået arbejde allerede ? Hvor ?
Olaf, Mht. WW spidserne, kan jeg kun sige, pas på ikke at overvarme dem hvis du bruger hotmelt. Og så er det en fordel lige at slibe de yderste 2-3 mm af spidsen lidt mindre "spids" det øger styrken meget.
Og så skal de selvfølgelig sidde fuldstændigt lige på. Hvis du har god tuning og ingen hyldekontakt med den hårde del af fjerene, burde du kunne skyde næsten lige så præsist med dem, som med træningsspidser.

Træk og slip

Jacob

Olaf
Indlæg: 91
Tilmeldt: 22. jan 2002, 01:00
Geografisk sted: Tommerup

Indlæg af Olaf » 19. maj 2004, 12:59

Jeg skyder med en senebelagt elme bue og en ipe/hikory bue.
Jeg tror heller ikke at hastigheden har den store betydning for træfsikkerheden på 25-30 m, derfor hastigheds måler jeg kun sjældent mine buer, men jeg bliver nok nødt til at gå lidt mere op i det for at være sikker på at mine buer opfyder kravene.

Jeg limer mine spidser på med blå araldit. skal bladene vende på en bestemt måde i forhold til fanerne?

Olaf

JacobSandberg
Indlæg: 86
Tilmeldt: 7. sep 2003, 23:40
Geografisk sted: Lolland
Kontakt:

Indlæg af JacobSandberg » 19. maj 2004, 17:59

Hej Olaf.
Ipe/Hickory, Det lyder som en flot bue. Ipe, er det ibenholt ? Hvad hedder hickory på dansk ? en eller anden gang skal jeg altså også prøve med en ren træbue !
Personligt bruger jeg fire faner i stedet for tre. Det er suverent det bedste til at styre en jagtspids og det er fuldstændig ligegyldigt hvordan spidserne vender. Hvis du vil bruge 3 faner vil jeg anbefale at gå op i 5,5" highbacked og der kan det være en lille fordel at montere en trebladet spids således at faner og blade vender ens.
Kan du vise billeder af dine buer ?
Jeg har tit hørt at en træbue skyder dens trækvægt + 100 i fps Jeg syntes at det lyder lidt mærkeligt, for et tungere træk vil kræve stivere pile = tungere pile ?!? Hvad vil du tro hastigheden er på dine buer med de pile du vil bruge. Hvad er din trækvægt og pilevægt ?

Jacob

Olaf
Indlæg: 91
Tilmeldt: 22. jan 2002, 01:00
Geografisk sted: Tommerup

Indlæg af Olaf » 20. maj 2004, 11:44

Der er billeder af min elme/sene bue her på forumet og i en artikkel om senebelægning på Bue og pil hjemmesiden, der er også billeder af Ipe buen i galeriet. Ipe blir også kaldt Brasiliansk nødetræ og hickory heder også hickory på dansk og blir ofte brugt til økse skafter og lignende.
mine buer er henholdsvis 50- og 55 pund ved 28" men da jeg ikke trækker 28" vil det være 45 og 50 pund ved min træklængde og det er nok lige i underkanten til at opfylde kravene, så jeg har gang i nogen andre buer som forhåbentlig vil kunne klare kravene.
Det der med trækvægt +100 i fps tror jeg ikke rigtig man kan regne med det vil være meget individuelt, nogen buer gør det bedre og en del buer lever slet ikke op til det, og så har både pilevægten og træklænden en del at sige.

Jeg kan godt se at det er en lidt anden måde end jeg er vant til at lave pile på, jeg havde regnet med at bruge 3stk 5" parabol faner men det er ikke sikert det er nok! pilene kommer til at veje ca. 32 gram og hastigheden har jeg ikke nogen idé om endnu.

Olaf

JacobSandberg
Indlæg: 86
Tilmeldt: 7. sep 2003, 23:40
Geografisk sted: Lolland
Kontakt:

Indlæg af JacobSandberg » 20. maj 2004, 12:22

Hej Olaf, var lige inde og kigge i galleriet. Flotte buer ! Hvordan er den lille indianerbue og skyde med samlignet med dine langbuer ?
Med en 32 grams pil skal du op på en hastighed på 164 fps for at overholde kravene. Hvis du kun trækker 26-27 " skal du vel helt op i en 55-65# bue ?!?
Der er da mange amerikanske buejægere der kun bruger 3 alm 5" faner men jeg er ihvertfald ikke dygtig nok til at have den fornødne præcision med et sådant setup.

Jacob

Brugeravatar
JonJagd
Indlæg: 882
Tilmeldt: 15. nov 2001, 01:00
Kontakt:

Indlæg af JonJagd » 21. maj 2004, 12:46

Jeg skød med min Borderbue, for at svare på Jacobs spørgsmål om hvad jeg skød med til prøven. Den sendte en 29 grams pil afsted med 183 fps ved min lange træklængde med strakt håndled, hvor jeg kommer op og trække lidt over 28 tommer. Og der er den nok på lidt under 55 pund.

Min gamle elmebue, som er en af de eneste af mine træbuer som jeg har målt hastighed på, trak 58 pund og skød de selvsamme pile afsted med en hastighed på 177 fps. Så den var rigelig hurtig til prøven. Det er den der kan ses i artiklen "Uroksens overmænd". Det er en helt almindelige lige fladbue på 169 cm i længden.

Jeg tror sådan set lige så godt at man skyde med en træbue når det kommer til stykket. Som Jacob siger så er det det mentale der tæller når man er oppe til prøven, og det kan gå lige så galt med en moderne kulfiberlangbue som en træbue. Har man derimod styr på det mentale kan man selvfølgelig gøre det med begge buetyper.

Jacob, hvor lange er dine faner når du har 4 på? Jeg har stort set aldrig eksperimenteret med 4 fjer, men overvejer at prøve det nu. Du synes at du får en langt bedre pileflugt eller hvordan?
Knæk og Bræk!

Jon Jagd

JacobSandberg
Indlæg: 86
Tilmeldt: 7. sep 2003, 23:40
Geografisk sted: Lolland
Kontakt:

Indlæg af JacobSandberg » 21. maj 2004, 23:32

Jeg bruger 4 stk 5" shield faner med en del helical på. Det er helt sikkert at det er bedre til at styre en jagt spids. Der er dog ikke megen forskel hvis man skyder med træningsspidser men det er jo ligesom irrelevant her.
Jeg tror ikke kun at det skyldes det at man får flere kvadratcentimeter fane på, hvilket jo også kan opnås ved at gå op i større faner, men ligeså meget det, at uanset hvordan pilen slår ud vil vindtrykket ramme op i et V eller et T. Med 3 faner vil vindtrykket ramme op i et Y og fra den ene side er et Y altså ikke ret effiktivt. Det er i hvertfald min teori ! :)
Til gengæld skal det siges at det kan være betydeligt sværere at få god fane/hylde frigang !
Men det har ihvertfald virket rigtigt godt for mig.

Jacob

Olaf
Indlæg: 91
Tilmeldt: 22. jan 2002, 01:00
Geografisk sted: Tommerup

Indlæg af Olaf » 22. maj 2004, 20:53

Hej

Min indianerbue er ret sjov at skyde med, dejlig at have med i skoven men mere urolig end langbuerne.
Jeg er lige ved at have en ipe/bambus bue færdig og de første test af den lover godt og pilene bliver også færdige i løbet af den kommende uge så jeg må snart tage til Vejen for at teste grejet :D .

Forøvrigt har jeg læst lidt om det med fire faner på en pilemagers hjemmeside, Arows by Kelly. jeg kan ikke lige huske hjemmesiden men der er et link til den på www.stickbow.com. Jeg må prøve mig lidt frem for at se hvad der virker for mig :!: .

Olaf

JacobSandberg
Indlæg: 86
Tilmeldt: 7. sep 2003, 23:40
Geografisk sted: Lolland
Kontakt:

Indlæg af JacobSandberg » 23. maj 2004, 18:10

Håber for dig, at den bliver god, din nye bue og at den kan overholde kravene !

Held og lykke med det.

Jacob

Olaf
Indlæg: 91
Tilmeldt: 22. jan 2002, 01:00
Geografisk sted: Tommerup

Indlæg af Olaf » 24. maj 2004, 11:53

Nu har jeg været ude at prøve den først pil med jagtspids og 3 stk 5" parabol faner, jeg startede med at skyde på ca. 5m og kunne ikke se nogen forskel på om jeg skød med den eller med træningsspids derefter satte jeg hare skiven på gik ud på 12m og skød den i ringen på første skud, så umidelbart kan jeg ikke se nogen forskel :D .

Jeg skød med min elme/sene bue uden pilehylde.

Olaf

Brugeravatar
JonJagd
Indlæg: 882
Tilmeldt: 15. nov 2001, 01:00
Kontakt:

Indlæg af JonJagd » 24. maj 2004, 14:23

Jeg skød med mine Snuffer-spidser mod råbukkeskiven i weekenden og kunne heller ikke mærke nogen som helst forskel på dem og så en almindelig feltspids. Faktisk har jeg aldrig oplevet de store problemer når jeg har lavet testskydning med jagtspidser. Det var også bare 3 faner på 5 - 5,5 tommer. Men jeg har dog stadig planer om at sætte 4 faner på det næste sæt pile, for at se om jeg kan mærke en forbedring i forhold til 3 faner.
Knæk og Bræk!

Jon Jagd

JacobSandberg
Indlæg: 86
Tilmeldt: 7. sep 2003, 23:40
Geografisk sted: Lolland
Kontakt:

Indlæg af JacobSandberg » 24. maj 2004, 23:38

Sådan Olaf 8) Flot !

Jon, hvis du skyder med 100 eller 125 grains snuffer er der heller ikke ret meget flade til at fange luften pga. de store ventatilitionshuller. Det er nogle meget"skudvenlige" jagtspidser. De yder til gengæld dårlig penetration.
Kunne dog godt forstille mig at I vælger at få mere fane på, efterhånden som I intensiverer jeres træning. Til efteråret SKAL I jo skyde med jagtspidser til prøven. Men det er jo tit at der er forskel på hvad folk syntes virker bedst, jeg håber ihvertfald at det vil lykkes for jer :D

Jacob

Besvar