Lav din egen langbue
120205 Downloads
Af Jon Jagd
Artiklen om at lave sin egen langbue har ligget på bueogpil.dk siden omkring år 2000. Nu er den med få simplificeringer i teksten og med de oprindelige billeder gemt som PDF.
I artiklen gennemgås hvordan man vælger et træ, fælder og tørrer det og bearbejder det til en velskydende langbue. Der gives et par forslag til design af buen efter Holmegårdsbuene fra den danske jægerstenalder. Der gives desuden praktiske råd til tillerprocessen, hvor buestaven bearbejdes med håndværktøj, til den bøjer ensartet og harmonisk. God fornøjelse med buebygningen!
Guldbarer for indianere og andre buemagere
10039 Downloads
En gang i februar 2007 bankede det pludselig på døren. Udenfor stod buemager og guldsmed Karsten Lank. I sin fremstrakte hånd holdt han det, der mest af alt mindede om en skrigende grøn abehjerne. Det var en ”hedge apple” som er frugten af det for buemagere så velkendte træ osage orange eller på dansk osagetorn (Maclura Pomifera).
Osage Orange!
5963 Downloads
Tekst og Foto: Gunnar Hønborg
Det var med stor spænding jeg tog til Nørre Lyndelse (Syd for Odense) hos Wood Shop for at hente Osages.
Det viste sig at Osagen var skåret op i mange forskellige dimensioner, hvoraf nogle af de største planker i størrelser 5x30x300cm kom op på omkring 1500 til 2000 kr.
Arbejdsbeskrivelse af snittebænk
12247 Downloads
Tegning og tekst af Gunnar Hønborg
Copyright ©
Kopiering tilladt til privat brug.
Gunnar Hønborg har skrevet følgende fremragende artikel om hvordan man laver en snittebænk der er designet med hensyn til buemagerens behov. Ved de almindelige snittebænke, som sælges i dag, fastholdes emnet, man arbejder på, ved hjælp af et vandret mellemstykke som sidder imellem to lodrette opstandere.
Det indebærer at en buemager ikke hurtigt kan svinge sin buen ud til siden for kontrol, men skal trække den bagud, kontrollere og så atter stikke buen ind imellem de to opstandere.
Ved denne ”køllemodel” kan buen svinges ud til siden for en hurtig kontrol og tilbage igen uden de store armbevægelser.
Sid Ball og Border Archery – Historien bag en langbue
10876 Downloads
I denne artikel fortæller ejeren af Border Archery Sid Ball om hvordan han begyndte at lave langbuer, og hvordan hans eksperimenter har resulteret i nogle af de bedst skydende langbuer i verden i dag. Det er historien om en persons interesse for og troen på værdien af en tradition og fortsatte bestræbelser på at udvikle bedre og mere elegante buer.
Sid Ball and Border Archery – The story of a longbow
42702 Downloads
In this article Sid Ball who is the owner of Scottish Border Archery tells us how he began making longbows and how his experiments have resulted in some of the best shooting longbows in the world today. This is a story of the commitment to a tradition and continuing efforts to make better and more elegant bows.
Senebelægning af bue
13103 Downloads
Af Olaf Sørensen
I denne artikel og billede serie vil jeg beskrive hvordan man forarbejder sener til rygbelægning, og hvordan man pålimer dem. Det bliver en enkel og praktisk gennemgang, men inden jeg går i gang vil jeg lige skrive lidt om baggrunden for brugen af sener i buefremstilling.
Alternative og nordiske træsorter til buer
26468 Downloads
Lørdag den 8. november 2003 blev det tredje buemagertræf afholdt på Ribe Vikingecenter. Der var en rigtig hyggelig dag med lidt over 30 deltagere. Der blev holdt forskellige oplæg, diskuteret, debateret og handlet. Alt i alt en rigtig vellykket dag, som vi kan takke ULL – Ribes vikingebuelaug for at have arrangeret.
Her følger mit eget oplæg, som omhandler alternative træsorter indenfor buebygning.
Præcision med nordiske langbuer og pile af træ