Med taks til Odinstævne 2016


WP_20160612_10_11_16_Pro_gimprotate
Tekst: Rasmus Skjoldman

Billeder: Jon Jagd

Hvis man vil prøve formen af til et skive stævne er Odinstævnet hos Det Fynske Buemager Laug et godt valg. Stævnet er sat i idylliske omgivelser ved Hollufgaards vandmølle på Fyn og er bygget op som et rigtigt Robin Hood stævne, hvor der skydes 6 * 3 pile på henholdsvis 36, 24 og 18 yards til 10 delt ringskive i kongens farver (gul, rød, blå, sort, hvid). Det lyder måske umiddelbart lidt trist, men der skydes i hold af 10, og der er tid til ”bue-nørdning” i mellem skydningerne.

Da hovedparten af skytterne er buemagere opstår der uvægerligt en røg af fagsprog. Som min søn på 12 sagde: “Jeg fatter ikke en skid af hvad de lige snakkede om”. Hvad er en black weirdo (slang for buer af mærket Black Widow – https://www.blackwidowbows.com). Det er også skræmmende med træ, der rejser sig, når man høvler, bueben der snakker, og ikke mindst buer, der er tilgivende. Er der da nogen, der er onde ved deres buer?

P1110416
Finalisterne skyder om vandrepokalen Odins Øje.

Der skydes både lørdag og søndag og man kan stille op i “glas-” og træ-buer, een type om dagen (se laugets regler herom).
Der er som sagt fede omgivelser og en dejlig å man kan bade i og udforske, hvis man ikke er sart. Selve Hollufgaard er en kunst samling, der er udlagt i parklignende omgivelser, så man kan blive beriget åndeligt også!
Man bor på en græsplæne i eget telt op ad bindingsværksmøllen eller i de 2 sheltre, der er umiddelbart liggende op til banen.

Nok snak, mere handling! På 36 yards bliver skiven ligesom mere overskuelig. Der bliver lagt megen koncentration i skuddene, og resultaterne bliver for mange næsten lige så gode som på 18 yards, hvor skiven pludseligt er inde på knivdrabs-afstand og af enorm størrelse. Spændingen er intens, da man, hvis man ikke passer på, kan se de andres absurd gode skud. Heldigvis er der andre end en selv, der får spaghettiarme og sender en pil ud i det blå.

WP_20160612_11_33_50_Pro
Der bliver talt sammen. To og to på den samme skive. På skiven længst mod højre er det Rasmus Skjoldman til venstre og Lars Westermann fra Fyns Buemager Laug til højre.

Jeg opdagede, at der blev snydt så vandet drev! Flere havde øvet sig, og mange skød med børnebuer, altså med pundstyrke under 60. Jeg fik vredet en flot 7 plads ud af lauget med 396 point. Jeg fik også lidt oprejsning under den intense skydning efter Odins øje.

Odins øje er en smukt slebet bjergkrystal, der kan vindes i den shoot off, der bliver mellem de 10 bedste skytter i træ-klassen. Den afvikles på 24 yards, ved at der skydes efter points med tre pile. Først minimum 18, så 19 osv. Når man ikke minimumskravet i en runde ryger man ud. Jeg udgik som den fjerde sidste, lidt ufortjent syntes jeg, da jeg kun lige havde fået måsen med mig hver gang, og de andre havde leveret fantastisk skydning. Men jeg havde leveret en jævn præstation gennem hele stævnet og kunne holde tempoet til det sidste med mine 60 pund.

Medens der bliver talt sammen, afvikles den sidste konkurrence. Palnatoke skuddet! Der bliver sat en dukke op med et hoved af melon og et æble bliver lagt på toppen. Man har i starten 3 pile til at ramme med, og er man god, får man grønt mærke. Næste år har man 2 pile og kan få gult mærke og til sidst bliver man sort mærke skytte med 1 pil. Afstand er 24 yards. Jeg er stadigt på 2 pile! Men kan glæde mig over en perfekt lodlinje.

P1110414Odinstævnet bliver afviklet uden stress, og der er sørget for lidt til ganen og maven. Lørdag bliver der tændt op i grillen, og i år var der foredrag medens grillen varmede op. Senere kan der høres ægte løgne historier ved bålet, der bliver tændt ved shelterne.

Jeg syntes personligt, at stævnet er en perfekt afveksling til 3D stævnerne, hvor der er en markant overvægt af glas buer og en frygtelig kissejav med at blive færdig. Det er også noget god træning i at levere det gode skud gang på gang på en fast defineret afstand, med andre skytter der står og venter på, at man snøvler sig færdig.